HISTORIA

Historia

Skomagasinet Svea – över 100 år!
I över 100 år har det legat en skobutik på Fleminggatan 77. Mellan 1916 och 1977 hette butiken Skomagasinet Svea – i folkmun Sko-Svea. 2013 bestämde vi oss för att sluta cirkeln och knyta an till historien genom att återta namnet – och 2016 fyllde vi alltså 100 år! Utbudet av snygga och bekväma skor är som alltid stort – Rieker, Tamaris, Gabor och många fler. Här hittar du allt från partyklackar till komfortskor.

skomagasinet-svea-historia

Skomagasinet Svea från förr
Så här såg det ut på Fleminggatan 77 en gång i tiden. Hela fem pigga skobiträden mötte upp i dörren. Fönstershoppa kunde man göra i  tittskåp mot gatan. Vilka tider! Vart tog den fantastiska skylten i smide och neon vägen – undrar man i efterhand. Vid renoveringen hittade vi reklammaterial från 50-talet. Handmålade budskap på pannå utförda av dåtidens skickliga reklamtecknare. Vad sägs om det tidstypiska tilltalet i ”Sportiga Nyheter”?

skosvea-historia-affischer

Systerskor
På ett vykort från 40-talet står att läsa att utbudet av skodon var välsorterat. Specialiteten var ”systerskor”, d.v.s. skor utformade efter anatomiska principer som var fotriktiga och bekväma. Dessa skor var vanliga på sjuksystrar och därav namnet.

sko-svea-vykort

 

Idag är Sko-Svea en modern skoaffär. Men från historien bär vi med oss vikten av att skorna ska vara bekväma samt att den personliga servicen är otroligt viktig när man ska köpa skor.

…och på hösten 2019 gjorde yttre omständigheter att det inte längre var möjligt att driva den 103-åriga traditionen vidare.